Ciasto marchewkowe

trudność: Łatwe
czas: 75 min.
porcje: 4 osoby

Pyszne i aromatyczne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone.



Mąka Basia Extra wypiek do ciast drożdżowych

Składniki

Ciasto:
  • • 200 g mąki Basia Extra Wypiek typ 550
  • • 300 g marchwi (5 - 6 sztuk)
  • • 200 g brązowego cukru
  • • 200 ml oleju słonecznikowego
  • • 100 g orzechów włoskich
  • • 60 g rodzynek
  • • 3 jajka
  • • 5 g sody ( 1 łyżeczka)
  • • 1 łyżeczka cynamonu
  • • szczypta soli
  • • aromat waniliowy
Krem:
  • • 250 g serka mascarpone
  • • 400 ml śmietany 30%
  • • 50 g cukru pudru
  • • stabilizator - opcja
Dodatki:
  • • orzechy włoskie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przygotowanie składników
Zalej rodzynki gorącą wodą. Orzechy pokrój na małe kawałki. Marchew obierz z łupin i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Ciasto
Do pierwszej miski dodaj mąkę, sól i sodę i je wymieszaj. Do drugiej miski dodaj olej, cukier, jajka i aromat waniliowy. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą rózgi kuchennej do ich połączenia. Do miski z mokrymi składnikami, dodaj suche składniki, czyli: startą marchew, orzechy i odsączone rodzynki. Wszystko wymieszaj łyżką. Formę do keksa wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy
Pieczenie
Foremkę z ciastem włóż do nagrzanego piekarnika na 170-180 stopni, na środkową półkę bez termoobiegu. Ciasto powinno się piec przez 50 - 60 minut lub to tzw. suchego patyczka.
Krem
Do miski dodaj serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Mikserem ubij wszystko na puszysty krem. Na koniec dodaj aromat waniliowy i króciutko ubij do połączenia składników. Jeżeli używasz śmietanę do gotowania pamiętaj o dodaniu stabilizatora, dzięki któremu śmietana się ubije.
Składanie ciasta
Przekrój ciasto wzdłuż na 3 blaty. Jeżeli chcesz żeby Twoje ciasto było płaskie, nie musisz wykorzystywać górnego blatu. Spodni blat wysmaruj kremem i połóż na nim środkowy blat. Całe ciasto wysmaruj kremem i udekoruj je orzechami. Powodzenia!

Mogą Cię zainteresować

Jesienne cynamonki
Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Mięciutkie cynamonki idealne na jesienne wieczory!

Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis