Zdrowszy wybór

Energetyczne batoniki

Płatki owsiane prażymy na oleju. Miód i masło orzechowe razem podgrzewamy. Łączymy wszystkie składniki dokładnie mieszając. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ubijamy. Pieczemy około 15 minut w 175oC. Po wystudzeniu kroimy w batoniki.

batony z ziarnami1
więcej >

Zakwas Orkiszowy

Składniki mieszamy i odstawiamy w szklanym lub glinianym naczyniu w ciepłym miejscu, przykryty folią spożywczą.
Przez pierwsze 3 dni "dokarmiamy" zakwas co 12 godzin: mieszamy 100 g powstałego zaczynu, 100 g Mąki Basi z Orkiszu i 100 ml wody.

Czwartego i piątego dnia "dokarmiamy" zakwas co 24 godziny.

Zakwas przechowujemy w lodówce, koniecznie wyjmujemy z niej i "dokarmiamy" na 12 godz. przed użyciem.

IMG_1287 (800x548)
więcej >

Bułeczki ze szpinakiem

Składniki na zaczyn mieszamy w misce i odstawiamy na około 3 godziny.
Po tym czasie dodajemy do zaczynu pozostałe składniki na ciasto, wyrabiamy przez około 4 minuty. Na koniec dodajemy szpinak (drobno siekany). Ciasto przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na około 1 godzinę. Formujemy bułeczki, po 60 g każda i odkładamy na blachę, zostawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 270 stopni Celsjusza przez 10-15 minut. Smacznego!

ThinkstockPhotos-484192915
więcej >

Bardzo prosty chleb

Wymieszać w dużej misce mąkę, drożdże i sól. W osobnym naczyniu wymieszać gorącą wodę z olejem i miodem, a następnie dodać do suchych składników. Wyrabiać aż składniki się połączą. Na lekko posypanym mąką blacie ugniatać ciasto przez około 5 minut, aż ciasto nie będzie kleiste. Jeśli jest taka potrzeba, dosypać trochę więcej mąki. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej, przycisnąć i przykryć folią spożywczą. Pozostawić na 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do 200 ° C . Bochenek naciąć nożem, a następnie piec przez 30-35 minut, aż chleb będzie złoty. Chleb jest upieczony, jeżeli pukając w dno formy słyszymy głuchy dźwięk. Ostudzić. 

Bardzo prosty chleb
więcej >

Bułki z ziarnami

Drożdże z łyżeczką cukru i odrobiną letniej wody odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy je do miski delikatnie posmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. 
Z wyrośniętego ciasta formujemy około 12 średnich bułek. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut, by ponownie wyrosły. Każdą z nich smarujemy jajkiem i posypujemy dodatkami. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Bułki pieczemy około 20 minut. 

Bułki z ziarnami
więcej >

Bananowy chleb

Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Przygotować formę keksową – wysmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia.
Następnie przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier z 1 łyżeczką soli i wymieszać w dużej misce. W osobnym naczyniu wymieszać jajka, olej i aromat wanilinowy. Dodać do suchych składników wymieszane jajka, pokrojone banany, orzechy i mieszać aż się delikatnie połączą. Z ciasta ukształtować bochenek. Włożyć ciasto do formy i piec przez 50 minut lub do momentu uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu pozostawić w formie na 10 minut, a następnie wyjąć i grubo pokroić. Najlepiej smakuje podawane na ciepło, posmarowane masłem i polane miodem. 

Chleb bananowy
więcej >

Ciasto marchewkowe

Formę tortową wyłożyć papierem. Mąkę, sodę, sól i cynamon wymieszać razem. Jaja z cukrem, olejem, aromatem wanilinowym i maślanką ubić za pomocą miksera w osobnym naczyniu. Dodać mąkę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Na końcu dodać marchew, orzechy i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 170 ° C przez 25 do 30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Boki i wierzch ciasta posmarować kremem twarogowym (można nim również przełożyć ciasto). 

Ciasto marchewkowe
więcej >

Chleb z ziarnami

Łączymy wszystkie składniki i zostawiamy do wyrośnięcia na 12- 18 godzin. Następnie przekładamy je do keksówki wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami żytnimi. Chleb również smarujemy oliwą i posypujemy ulubionymi ziarnami: słonecznika, dyni, maku, otrębami. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około godzinę. Do rozgrzanego piekarnika wsypujemy kostki lodu. Wstawiamy chleb. Pieczemy około 10 minut w 230 C, a następnie kolejne 40 minut w 210 C. 

Chleb z ziarnami
więcej >
Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.