Przepisy Basi

Zakwas Orkiszowy

Składniki:

100 g Mąki Basi z Orkiszu
100 ml wody

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Maka z Orkiszu
Basia Maka z Orkiszu
IMG_1287 (800x548)

Sposób przygotowania:

Składniki mieszamy i odstawiamy w szklanym lub glinianym naczyniu w ciepłym miejscu, przykryty folią spożywczą.
Przez pierwsze 3 dni "dokarmiamy" zakwas co 12 godzin: mieszamy 100 g powstałego zaczynu, 100 g Mąki Basi z Orkiszu i 100 ml wody.

Czwartego i piątego dnia "dokarmiamy" zakwas co 24 godziny.

Zakwas przechowujemy w lodówce, koniecznie wyjmujemy z niej i "dokarmiamy" na 12 godz. przed użyciem.

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.