Wypieki

Owocowy torcik

Biszkopt

Jajka wyjmujemy z lodówki na dwie godziny przez przygotowaniem – gdy będą mieć temperaturę pokojową, oddzielamy żółtka od białek, a obie mąki mieszamy i przesiewamy.
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli – powstała piana musi być sztywna, nie może się przesuwać. Na koniec, nie przestając ubijać dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku.
Wyłączamy mikser, do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 30-45 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do temperatury 160-180 stopni Celsjusza. Biszkopt studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Pianka

Galaretkę rozrobić i pozostawić do delikatnego wystudzenia.
Mleko skondensowane przelać do miski oraz ubijać, aż stanie się puszyste, a następnie dodać delikatnie stężoną galaretkę i ponownie zmiksować. Gdy składniki się połączą , wyłożyć masę na biszkopt, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, a następnie udekorować dowolnymi owocami.

1
więcej >

Tarta owocowa

Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce minimum 30 minut. W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy masę:
Galaretkę owocową należy rozpuścić w 400 ml gorącej wody i pozostawić do przestygnięcia. Po chłodzeniu ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 3 mm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, formę do tarty (średnica ok. 25 cm). Ciasto powinno wystawać poza formę. Kolejnym krokiem jest wyłożenie owoców na spód oraz zawinięcie końca ciasta do środka. Tak przygotowaną tartę zapiekamy przez ok 30 minut w 190 stopniach Celsjusza. Po pieczeniu schładzamy, a następnie zalewamy galaretką i pozostawiamy do stężenia.

ThinkstockPhotos-480426424
więcej >

Gofry

Wsyp mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, olej, cukier oraz sól. W osobnej misce oddziel żółtko od białka i wymieszaj je z mlekiem. Przelej składniki do jednej miski i połącz je ze sobą za pomocą miksera. W osobnej misce ubij białko. Następnie delikatnie połącz białko z powstałym ciastem. Za pomocą chochli nakładaj porcję na rozgrzaną gofrownicę i smaż ok. 4 min, aż ciasto nabierze złotego koloru. Pokrój świeże owoce, a następnie podaj je z ciepłymi goframi. Smacznego :-)

4
więcej >

Muffinki marchewkowe

Przesiej do miski mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli oraz przyprawami. W osobnej misce wymieszaj jaja, olej, cukier, odsączoną marchewkę oraz ekstrakt z wanilii.
Następnie za pomocą drewnianej łyżki połącz ze sobą wszystkie składniki. Dokładnie wymieszaną masę przelej do papilotek wypełniając każdą z nich w 2/3. Wypełnione papilotki umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz przez ok. 25 minut.

Aby uzyskać krem zmiksuj orzechy nerkowca wraz z olejem kokosowym i sokiem z cytryny. Miksuj je ze sobą dodając mleko, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Uzyskany krem wstaw do lodówki.
Upieczone muffiny pozostaw do ostygnięcia. Gdy temperatura babeczek opadnie możesz nałożyć na nie schłodzony w lodówce krem. Smacznego!

5
więcej >

Mazurek orzechowy

Ciasto zagnieść z podanych składników, rozwałkować na grubość 1 cm i upiec na złoty kolor (około 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Przygotowanie masy: zagotować cukier z mlekiem na małym ogniu, stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje, przestudzić ją. Następnie dodać masło i mieszać do momentu, aż masa zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Dodać posiekane drobno orzechy laskowe i rozsmarować kajmak na ostudzonym cieście. Mazurek dekorujemy dowolnymi bakaliami.

Mazurek orzechowy
więcej >

Babka drożdżowa z rodzynkami

Jaja oraz żółtka rozkłócić z letnim mlekiem, cukrem i drożdżami roztartymi z łyżką cukru. Rozczyn wlać do mąki, wyrobić ciasto, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po 15 minutach dodać sklarowane letnie masło, ekstrakt waniliowy, rodzynki i ponownie wyrobić ciasto, które następnie należy pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
Po tym czasie wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy (1 forma 2 kg lub dwie standardowe formy 0,8-1 kg). Ciasto powinno wypełniać formę do połowy jej wysokości, nakryć ściereczką. Gdy ciasto podrośnie do 2/3 wysokości formy – wstawić do dobrze i równomiernie nagrzanego piekarnika (190 stopni C). Ciasto piec godzinę. Po upieczeniu należy się z nim obchodzić bardzo ostrożnie, ponieważ wstrząśnięte bardzo łatwo opada.

Babka drożdżowa
więcej >

Babka czekoladowa łaciata

Ubić białka z 4 jaj. Masło utrzeć do białości, dodać 250 g cukru, żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko oraz ubite białka. Rozdzielić ciasto na połowę i jedną z części zmieszać z kakao, rozpuszczoną czekoladą i pozostałą ilością cukru (100 g). Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy, najpierw warstwę jasną, następnie warstwę ciemną. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1-1,5 godziny.

Babka czekoladowa łaciata
więcej >

Mazurek jogurtowy

Jogurt, olej, jajka i olejek waniliowy wlewamy do miski i mieszamy łyżką. Do drugiej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, cukier i dokładnie mieszamy. Składniki mokre wlewamy do mąki, mieszamy łyżką (nie mikserem), następnie wylewamy do prostokątnej formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40-50 minut. Po ostudzeniu kroimy ciasto na 2 lub 3 części i przekładamy dżemem jabłkowym (można użyć innego dżemu). Ciasto dekorujemy lukrem, który można przygotować dodając powoli cukier puder do wyciśniętego soku z cytryny.

Mazurek jogurtowy
więcej >

Pączki ptysiowe

Do wrzącej wody z roztopionym masłem wsypać mąkę i mieszając dobrze zaparzyć. Po ostygnięciu wbijać po jednym jajku nadal mieszając, mieszać tak długo, aż ciasto będzie trzymać się łyżki. Na rozgrzany tłuszcz wykładać łyżką ciasto i smażyć. Po usmażeniu wyjmować pączki łyżką i odkładać na ręcznik papierowy do osączenia. Najlepiej podawać na ciepło z sosem czekoladowym lub owocowym. Można też tradycyjnie posypać pączki cukrem pudrem. Smacznego!

Pączki
więcej >

Piernik z kremem

Mąkę z przyprawą i sodą przesiać. Do przesianej mąki dodawać po kolei olej, cukier, jajka, drożdże, miód, śmietanę. Po każdym dodaniu dokładnie mieszać do połączenia składników. Ciasto włożyć do szklanej lub ceramicznej misy, przykryć folią spożywczą. Pozostawić na noc w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Gotowe ciasto podzelić na 4 części. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i piec po kolei 4 równe blaty przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Przygotować krem. Mleko wlać do dużego rondelka i podgrzewac na średnim ogniu. Dodać kaszę i cukier, cały czas mieszając (bardzo uważnie, żeby nie przypalić!). Odstawić do ostudzenia. Do tak przygotowanego mleka dodac masło i utrzeć mikserem na puszystą masę.
Ostudzone blaty ciasta przełożyć kremem (można dodatkowo posmarować powidłami śliwkowymi). Dowolnie udekorować, u nas z czekoladową polewą. Smacznego!

Piernik przekładany kremem
więcej >

Makowiec zawijany

Mak namoczyć w wodzie na 12 godzin. Odcedzony wrzucić na kilka minut do gotującej się wody, dobrze osączyć i przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach lub utrzeć w donicy. Do rondla włożyć masło, mak, rodzynki, drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i smażyć kilka minut, mieszając. Gdy trochę przestygnie, wbić jaja, wsypać cukier i wymieszać, dodając olejek.

Resztę masła utrzeć na gładką masę, stopniowo dodawać cukier, jaja i drożdże uprzednio rozdrobnione w mleku. Gdy masa jest dobrze wyrobiona, wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Nakryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć połowę ciasta, rozpłaszczyć wałkiem na grubość 1 cm i posmarować białkiem. Na tak przygotowane ciasto włożyć połowę maku (równomierną warstwą), posmarować białkiem i zwinąć ciasto podwijając brzeg placka i oba końce pod spód strucli. Z drugą połową ciasta i maku postąpić tak samo.
Strucle ułożyć na natłuszczonej blasze, przedzielić natłuszczonym papierem, aby się nie skleiły i pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy trochę podrosną, posmarować z wierzchu stopionym masłem i wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Przy końcu pieczenia (próba patyczkiem) zwiększyć temperaturę piekarnika, aby strucle ładnie się przyrumieniły. Smacznego!

strucla makowa
więcej >

Ciasteczkowa choinka

W dużym rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło z miodem i przyprawami. Studzimy. Mąkę z sodą przesiewamy. W osobnym naczyniu ucieramy cukier z jajkiem, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Powoli dodajemy przestudzony miód, wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Gotowe ciasto wałkujemy na odpowiednią dla siebie grubość – najlepsze są 0,5 do 1 cm. Wykrawamy różnej wielkości gwiazdki. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy przez 7 do 10 minut. Ciasteczka należy doglądać, bo pieką się szybko. Smacznego :-)

ThinkstockPhotos-485166070
więcej >

Brioche z konfiturą

Ulubiona konfitura
Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy kolejno jajka, a na końcu mąkę i cukier puder oraz zaczyn. Energicznie mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Dowolną formę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy okrągłe placuszki, na każdy nakładamy odrobinę konfitury, formujemy okrągłe bułeczki i układamy je blisko siebie, żeby po upieczeniu można je było swobodnie odrywać. Pieczemy około 40 minut w 200oC.

brioche z konfi
więcej >

Muffinki z truskawkami

Osobno mieszamy składniki suche i mokre, następnie je delikatnie łączymy (nie używamy miksera). Na koniec dodajemy truskawki i wypełniamy foremki do ¾ objętości.
Muffinki pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Blendujemy truskawki, w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę, na koniec dodajemy cukier. Łączymy śmietanę z truskawkami i wlewamy przestudzoną galaretkę (o konsystencji kisielu). Masę wkładamy do lodówki, po lekkim stężeniu dekorujemy muffiny.

4
więcej >

Lniane ciasteczka

Utrzyj masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodaj jajko i wymieszaj. Wsyp mąkę wymieszaną z wanilią, lnem, dodaj mleko i znów wymieszaj. (Jeśli ciasto będzie za suche, dodaj dodatkową łyżkę mleka). Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce przez 30 minut. Po 30 minutach wyjmij ciasto i rozwałkuj na grubość około 4 mm, podsypując lekko mąką. Foremką ze stempelkiem wycinaj i wyciskaj ciasteczka. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną). Przed samym pieczeniem warto schłodzić je w lodówce przez 10 - 15 minut. Piecz ciastka w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości. Gdy zarumienią się na brzegach, wystudź na kratce.

Przepis przygotowała Małgorzata Śmiechowicz, autorka bloga matczynefanaberie.pl

ciastka lniane
więcej >

Jajko niespodzianka

Przygotowanie wydmuszek:
W skorupce każdego jajka, przy pomocy korkociągu, wykonujemy otworek o średnicy ok pół cm. Białko z żółtkiem mieszamy wykałaczką, aby, następnie, łatwiej wylać wartość skorupek do miseczki.
Następnie dokładnie opłukane skorupki moczymy 30 min. w solance, przygotowanej z 100 g soli i litra wody (solanka ma się dostać również do środka wydmuszki). Po 30 minutach dokładnie opłukujemy skorupki z solanki i suszymy na papierowym ręczniku. Po wyschnięciu każdą ze skorupek pokrywamy wewnątrz olejem.

Przygotowanie brownie:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy do czekolady, mieszamy. Mąkę łączymy z solą i kakao, dodajemy do płynnej masy, czynnie mieszając. Gdy uzyskamy gładkie ciasto, przekładamy je do worka cukierniczego, zakończonego okrągłą końcówką.
Wydmuszki układamy w formie na muffinki – muszą utrzymać pion więc dodatkowo obkłdadamy je dodatkowo folią aluminiową.
Do każdej skorupki wyciskamy dokładnie odmierzoną porcję ciasta, sięgającą do ¾ wysokości skorupki, ze względu na fakt, iż ciasto rośnie podczas pieczenia Tak przygotowane „jaja niespodzianki” pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.

jpg01
więcej >

Sniadaniowy placek z owocami

Ubijamy jaja z cukrem na puch, po czym dodajemy rozpuszczone masło. Następnie do masy wsypujemy partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, stale mieszając masę na niskich obrotach miksera. Dodajemy ocet balsamiczny i rozmrożone, odsączone z soku owoce. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem.

ThinkstockPhotos-514924222
więcej >

Muffinki orkiszowe

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej miksujemy ze sobą składniki mokre. Łączymy następnie zawartości obu naczyń, mieszając zwinnie drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie raczej gęste. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do połowy, następnie kładziemy łyżeczkę konfitury, którą zakrywamy drugą porcją ciasta. Tak przygotowane muffinki pieczemy ok. 25 minut w 175 stopniach Celsjusza. Smacznego :-)

ThinkstockPhotos-505782310
więcej >

Sernik na orkiszu

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy jednolite ciasto, które wykładamy na formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Ciasto pieczemy w temp. 200 C przez 20 minut.

Białka ubijamy osobno na sztywno. Żółtka ubijamy osobno z cukrem i wanilią na puszystą masę, po ubijaniu delikatnie łączymy z serem. Dokładnie mieszając, dodajemy do masy skórkę otartą z cytryny i ubite białka. Masę przekładamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 25 minut. Po upieczeniu na ciasto wykładamy obficie konfiturę.

ThinkstockPhotos-186945188
więcej >

Listki karnawałowe

Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto, po czym dobrze wyrobić, przykryć i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkować, powycinać listki, naciąć w kilku miejscach brzegi, po czym wrzucać do rozgrzanego tłuszczu i smażyć na jasnozłoty kolor. Wyjąć, osączyć na ręczniku papierowym i obficie posypać cukrem pudrem z wanilią. Smacznego!

Listki Karnawałowe
więcej >

Róże karnawałowe

Dwa jajka ubić na pianę. Z reszty składników zagnieść ciasto, na koniec dodać ubite wcześniej jaja. Dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować cienko i powycinać podłużne wąskie placuszki. Jeden brzeg każdego placuszka naciąć, po czym zwinąć w rulonik i ukształtować „róże”. Można też powycinać kieliszkiem krążki ciasta, złożyć je po 6 razem i wcisnąć środek aby się zlepiły, po czym naciąć brzegi i smażyć jak faworki. Smacznego!

Róże Karnawałowe
więcej >

Karnawałowe faworki

Z suchych składników (mąka, cukier puder oraz sól) usypujemy kopiec, w którym zamieszczamy żółtka ze spirytusem. Śmietanę dodajemy stopniowo, aby uzyskać gęste i zwarte ciasto. Gdy ciasto zostanie zagniecione, należy je obić, dzięki czemu ciasto będzie pulchne i napowietrzone. Tak przygotowane ciasto należy rozwałkować i kroić nożykiem do pizzy na paski np. 2cmx10 cm. Paski nacinamy po środku, a następnie przekładamy jeden koniec ciasta, by uformować kształt faworka.
Faworki smażymy w gorącym rozpuszczonym smalcu ok. 1 minutę z każdej strony. Usmażone, odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)

ThinkstockPhotos-478604057
więcej >

Miękkie pierniczki

W rondelku skarmelizować cukier – 10 dag cukru z ¼ szklanki wody rozpuścić na średnim ogniu. Do dużego naczynia przesiać mąkę z sodą, dodać masło i za pomocą noża posiekać ciasto. Gorący karmel zdjąć z ognia, dodać miód i wymieszać za pomocą trzepaczki. Odstawić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Do przestudzonej masy karmelowo-miodowej dodać przyprawę korzenną, utarte żółtka i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Dodać do przesianej mąki i ponownie posiekać za pomocą noża. Następnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części. Odstawić do lodówki na pół godziny – schłodzone lepiej się wałkuje. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Każdą część ciasta po kolei rozwałkować na odpowiednią dla siebie grubość, wyciąć ciasteczka, następnie wyjąć kolejną część ciasta. Czynność powtarzać aż wykorzystamy całe ciasto. Wycinać ulubione kształty. Uważać by na pierniczkach nie było mąki – inaczej będą twarde. Piec w nagrzanym piekarniku 7 - 10 minut. Najlepiej do nich zaglądać – mogą już po 5 minutach być upieczone. Dowolnie udekorować. Smacznego!

Miękkie pierniczki
więcej >

Szarlotka z rabarbarem

Siekamy nożem masło na stolnicy, dodajemy cukier puder, mąkę i żółtko i zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut. Następnie wykładamy ciasto do formy, zostawiając wysokie brzegi i pieczemy na jasny kolor.
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki, zasypujemy połową cukru i wstawiamy do piekarnika na 10 minut (tak by odsączył się sok). Jabłka kroimy na plasterki, zasypujemy cukrem i podgrzewamy w rondelku. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Odsączony rabarbar i jabłka układamy na spodzie i zapiekamy w piekarniku przez kolejne 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika kroimy szarlotkę na kawałki i dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego

Szarlotka z rabarbarem
więcej >

Ciasto jeżynowe

Siekamy nożem masło na stolnicy, dodajemy cukier puder, mąkę i żółtko i zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut. Następnie wykładamy ciasto do formy, zostawiając wysokie brzegi i pieczemy na jasny kolor około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Przygotowanie kruszonki:
Siekamy masło z pozostałymi składnikami. Zagniatamy krótką chwilę, następnie robimy kulkę i chowamy ją do lodówki na 30 minut.

Gdy ciasto się upiecze, wykładamy jeżyny, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.

5
więcej >

Rolada truskawkowa

Biszkopt

Jajka wyjmujemy z lodówki na dwie godziny przez przygotowaniem – gdy będą mieć temperaturę pokojową, oddzielamy żółtka od białek, a obie mąki mieszamy i przesiewamy.
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli – powstała piana musi być sztywna, nie może się przesuwać. Na koniec, nie przestając ubijać dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku.
Wyłączamy mikser, do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy na dużą, płaską blachę i pieczemy przez ok. 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do temperatury 160-180 stopni Celsjusza. Biszkopt studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Krem truskawkowy

Truskawki zmiksować z cukrem. Galaretkę sporządzić z połowy wody, jaka jest podana na opakowaniu, ostudzić , zmieszać z musem truskawkowym i wstawić do lodówki do delikatnego stężenia. Śmietankę kremówkę ubić na puszystą pianę i połączyć z delikatnie schłodzonym musem truskawkowym. Ciasto wysmarować musem, delikatnie zwinąć i wstawić do lodówki na dwie godziny.

4
więcej >

Ciasteczka z żurawiną

Margarynę rozpuszczam w rondelku i studzę. Jajko ucieram z cukrem , dodaję aromat, ostudzoną margarynę. Następnie dodaję mąkę przesianą z proszkiem i pozostałe składniki. Masę mieszam łyżką. Formuję małe kulki i lekko je spłaszczam . Układam na blasze w odstępach. Piekę 20 minut w 180 st C.

1
więcej >

Orzeszki z bakaliową masą

Z powyższych składników należy zagnieść ciasto. Gdy będzie już odchodzić od palców, ciasto należy wstawić do lodówki na ok. 20 minut – ze schłodzonego ciasta będzie łatwiej formować kuleczki.
Ze schłodzonego ciasta należy odrywać niewielkie części i formować z nich kulki, a następnie zapiec je w specjalnej formie do zrumienienia.
Po upieczeniu jedną z połówek nadziewać kremem i przykrywać drugą połówką.

Zagotować mleko, masło cukier oraz ekstrakt z wanilii. Przestudzoną masę wymieszać ze sproszkowanym mlekiem. Wsypać drobno posiekane orzechy i gdy masa delikatnie stężeje, wypełniać nią ciasto.

6
więcej >

Gofry z lodami

Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek należy zmiksować na gładką masę. Po 15 minutach do masy należy dodać pianę z białek, ubitą na sztywno. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć rumiane gofry.

Przygotowanie lodów (bez specjalnej maszynki, 700 ml)

Jajka sparzyć i oddzielić żółtka od białek. W jednym naczyniu należy ubić białka, stopniowo dodając połowę cukru. W drugim naczyniu należy utrzeć do białości żółtka z przegotowaną wodą i drugą połową cukru. W trzecim naczyniu natomiast należy ubić śmietankę.
Po dokładnym ubiciu wszystkich składników, należy połączyć zawartości trzech misek i dokładnie wymieszać. Masę zamrażać przez całą dobę.
Łączymy zawartość wszystkich misek i dokładnie mieszamy. Rozlewamy do pojemników – wyjdzie nam z tego ok. 600-700 ml lodów. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc.
Aby uzyskać wersję owocową lodów, do masy należy dodać soki owocowe lub drobno pokrojone owoce.

ThinkstockPhotos-177385543
więcej >

Mazurek z pomadą pralinową

Z podanych składników zagniatamy ciasto z taką ilością mąki, aby można je było rozwałkować na grubość 0,5 cm. Ciasto pieczemy na złoty kolor (około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowanie pomady: Masło ucieramy z cukrem w misce, kolejno dodajemy po jednym żółtku. Do gładkiej masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy ją nożem maczanym w ciepłej wodzie. Mazurek należy odstawić w chłodne miejsce, by masa stężała. Na koniec dekorujemy rodzynkami, płatkami migdałów i pralinkami. Smacznego!

Mazurek z pomadą pralinową
więcej >

Świąteczne ciasto z żurawiną

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Jajka utrzeć z cukrem, aż lekko zgęstnieją i będą miały jasny kolor - około 5-7 minut (masa powinna się podwoić). Dodać masło i wanilię, mieszać dwie minuty. Następnie wymieszać z mąką, aż się połączą. Dodać żurawinę i dokładnie wymieszać. Przygotować tortownicę– wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Piec przez 40 do 50 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto obficie obsypać cukrem pudrem. Smacznego!

Ciasto z żurawiną
więcej >

Ciasto czekoladowe z chilli

Czekoladę z masłem rozpuść w dużym rondlu. Dodać cukier cały czas mieszając, aż wszystkie składniki całkowicie się roztopią. Lekko przestudzić. Dodać proszek do pieczenia i płatki chili.
Jajka utrzeć na gęsty krem, pod koniec ubijania małymi porcjami dodawać mąkę. Cały czas mieszając powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę. Gotowe ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 min w temp. 180°C. Smacznego!

Czekoladowe z chili
więcej >

Ciastka z groszkiem

Rozdrobniony groszek miksujemy z olejem na gładką masę, dodajemy cukier i mąkę. Jej ilość może być różna w zależności od wilgotności masy groszkowej. Mamy uzyskać ciasto, które da się formować w kulki, placuszki, dowolne kształty, które pieczemy w 170 stopniach około 20 minut. Smacznego!

Ciastka z groszkiem
więcej >

Piernik z orzechami

Przesianą mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą. Miód roztapiamy z masłem. Żółtka ucieramy z cukrem. Łączymy składniki a na koniec dodajemy pianę z białek i orzechy, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w 170 stopniach około 50 minut. Smacznego!

Piernik z orzechami
więcej >

Koperty z nadzieniem

Ser zemleć, dodać mąkę, jajo, masło (lekko podgrzane ale nie roztopione) oraz sól i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm, pokroić na kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałożyć 1,5 łyżeczki nadzienia. Złożyć łapiąc dwa przeciwległe końce ciasta. Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 minut na złoty kolor. Gotowe ciastka ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Koperty z nadzieniem
więcej >

Jabłecznik

Umieścić mąkę, zimne masło i sól do dużej, suchej miski. Rozcierać masło z mąką opuszkami palców, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą. Trzeba mieszać dosyć szybko, żeby ciasto pozostało zimne.
Dodać do ciasta wodę i za pomocą zimnego noża mieszać aż wszystkie składniki połączą się razem. Jeśli ciasto będzie wydawało się zbyt suche, dodać więcej zimnej wody. 
Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 220 ° C. Jabłka z sokiem z cytryny i z wodą dusić w dużym garnku, aż będą miękkie. Do gotowanych jabłek dodać cukier i cynamon. Zdjąć z ognia, dodać masło i pozostawić do ostygnięcia. Rozwałkować połowę ciasta. Wyłożyć nim formę do tortu, następnie rozprowadzić na nim ostudzone ugotowane jabłka. Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nim nadzienie. Niewielką ilością zimnej wody wysmarować brzegi ciasta i ścisnąć krawędzie (może być za pomocą widelca dla ładniejszej dekoracji). Na wierzchu placka pędzelkiem rozprowadzić mleko i piec w górnej części gorącego pieca przez 20 - 25 minut. Podawać na gorąco lub na zimno z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. 

jabłecznik
więcej >

Drożdżówki z cynamonem

Mąkę przesiewamy do miski. Z drożdży, 1 łyżki mleka i 1 łyżki cukru robimy zaczyn. Pozostałe składniki dodajemy do mąki i łączymy razem z zaczynem. Uwaga: nie sypiemy soli na drożdże. Wyrabiamy lekkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie odgazowane ciasto dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cynamonem i grubym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 30 minut. 

Z cynamonem
więcej >

Rolada

Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C. Formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić białko od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno, a na koniec ubijania dodać śmietanę. Na najniższych obrotach miksera dodawać do białek stopniowo 1/2 szklanki cukru. Pozostały cukier wymieszać z kakao i mąką. Ubić żółtka aż będą gęste i dodać do nich suche składniki. Dodać wanilię. Ta masa będzie bardzo sztywna. Ubite białka delikatnie wmieszać w żółtka za pomocą drewnianej łyżki. Wyłożyć równomiernie ciasto do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 165 ° C przez 20 minut. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia na 5 minut. Posyp ściereczkę cukrem pudrem i wyłóż na nią ciasto. W ten sposób pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, na końcu ubijania dodać cukier puder. Dla wzbogacenia smaku nadzienia można dodać do śmietany 2 łyżki rumu lub ulubionego likieru. Nadzienie wyłożyć na ostudzone ciasto i zrolować.

Rolada
więcej >

Tort czekoladowy

Przygotować tortownicę, wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 C. Roztopić masło na małym ogniu w małym rondelku. W misce wymieszać cukier, olej, kakao, esencję z wanilii z roztopionym masłem. Dobrze wymieszać, aż będzie gładkie, a następnie dodać jajka. Dokładnie wymieszać, na koniec dodać do masy mleko i śmietanę. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia i dodać do ciasta. Ubijać aż będzie gładkie. Ciasto wylać do formy i przykryć folią aluminiową . Piec przez 30 minut, następnie usunąć folię i piec przez kolejne 20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie zrobić polewę. Wymieszać z kakao z cukrem pudrem w misce. Roztopić masło w rondelku na małym ogniu. Dokładnie wymieszać stopione masło i śmietanę z cukrem i kakao, aż polewa będzie gładka i puszysta. Ostudzone ciasto przekroić na pół w poziomie, tak by uzyskać dwa blaty. Posmarować blat dżemem a następnie ubitą śmietaną. Przykryć drugim blatem. Rozprowadzić na torcie polewę za pomocą łyżki. Podawać z ulubionymi owocami.

Tort Czekoladowy
więcej >

Ciasteczka z cynamonem

W misce miksera utrzeć cukier z masłem. Dodać jajka, aromat waniliowy i ubić. Wymieszać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. 

Ciasteczka
więcej >

Ptysie z kremem

W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia 1 szklankę wody. Następnie dodać masło i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę i sól. 

Ptysie
więcej >

Muffiny z muesli

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Wyłóż formę na muffiny 12 papilotkami. Ubij jajka z maślanką, olejem i miodem. 

Muffiny
więcej >

Tarta czekoladowa

Wymieszać rękami mąkę, migdały i masło. Dodać startą skórkę, nasiona wanilii, sól, proszek do pieczenia, cukier i całe jajka, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Na blacie wysypanym mąką rozwałkować ciasto do grubości 5 mm. Ciasto wyłożyć do formy. Rozgrzać piekarnik do 170ºC. Na ciasto wysypać nasiona fasoli. Włożyć do piekarnika i piec przez około 10 do 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować nadzienie czekoladowe. W rondlu, doprowadzić śmietanę i mleko do wrzenia, a następnie dodać posiekaną czekoladę. Powoli dodać jajka i wymieszać, aż będzie gładkie. Wylać nadzienie czekoladowe na ciasto. Piec w piekarniku w temperaturze 100 ° C przez 25 do 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika (nawet jeśli środek ciasta wydaje się niedopieczony), włożyć do lodówki na jedną godzinę. 

Tarta Czekoladowa
więcej >

Francuskie bagietki

Wymieszać drożdże z ciepłą wodą w dużej misce i odstawić na około 5 minut (powinna pojawić się piana).

W osobnej misce wymieszać sól i mąkę. 

Do miski z drożdżami wsypać 2 szklanki wymieszanej mąki i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Następnie drożdże z wymieszaną mąką dodać do pozostałych 2 szklanek mąki i wymieszać (ciasto będzie sztywne). 

Wyłożyć na lekko posypanym mąką blacie. Zagnieść rękami, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne - przez około 5-7 minut. W miarę potrzeby dodać trochę więcej mąki, żeby ciasto nie było zbyt kleiste. 

Bagietki
więcej >

Najprostsze brownie

Rozpuścić masło. W misce miksera wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności. Wyłożyć prostokątną blachę papierem do pieczenia. 

Brownie
więcej >

Chleb pszenny na zakwasie

Łączymy wszystkie składniki, powinniśmy otrzymać gęste ciasto. Odstawiamy je na około 1,5 godziny. Następnie przekładamy je do keksówki wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami żytnimi. Chleb również smarujemy oliwą i posypujemy mąką. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około godzinę. Pieczemy około 40 minut w 210 C.

Chleb na zakwasie
więcej >

Ciasto ze śliwkami

Rozgrzej piekarnik do 190 C. Natłuścić i wysypać bułką tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia) tortownicę o średnicy 23cm. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białko na sztywno. W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać żółtka i skórkę z cytryny, wymieszać. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodać do ubitego masła z cukrem i żółtkami. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Rozprowadzić ciasto równomiernie w przygotowanej tortownicy. Ułożyć na cieście śliwki pokrojone na pół, skórą do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto ze śliwkami
więcej >

Drożdżówki z serem

Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem i solą żółtka, ubite na sztywną pianę białka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać lekko podgrzane masło i dalej wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na co najmniej pół godziny.

Drożdżówki z serem
więcej >

Dyniowe Muffinki

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. W dużym rondelku dusić dynię do momentu aż zmięknie. 

Dyniowe muffinki
więcej >

Biszkoptowy Miś

Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier i żółtka. Delikatnie dodajemy przesiane mąki, mieszamy. 

Biszkoptowy miś
więcej >

Kakaowe babeczki z bakaliami

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wymieszać składniki w dwóch miskach. 

Babeczki z bakaliami
więcej >

Ciasteczka z drażetkami

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i utrzeć. 

Ciasteczka z kolorowymi drażetkami
więcej >

Ciasteczka pomarańczowe

W misce miksera wymieszać mleko z miodem i wanilią do całkowitego połączenia.

Pomarańczowo-kakaowe ciasteczka
więcej >

Roladki z kakao

Mąkę przesiać, połączyć z masłem. Mleko z cukrem lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać do mąki wymieszanej z masłem. Ciasto wyrobić, owinąć w ściereczkę, zanurzyć w zimnej wodzie na około 1 godzinę aż wypłynie na wierzch. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na grubość ½ cm. Wykrawać trójkąty. Każdy trójkąt posypać łyżką kakao, łyżką startego masła i łyżeczką cukru, zwinąć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec na złoty kolor przez 20 minut.

Roladki z kakao
więcej >
Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.