Przepisy Basi

Tort czekoladowy

Składniki:

Ciasto

  • 100g masła 
  • 250g cukru pudru
  • 50ml oleju słonecznikowego 
  • 25g kakao 
  • Esencja z wanilii 
  • 4 jaja
  • 80 ml mleka
  • 100ml śmietany 
  • 300g Mąki Basi Tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 

Polewa kakaowa

  • 25g kakao
  • 300g cukru pudru
  • 50g masła
  • 50ml śmietany 

Nadzienie

  • 250ml śmietany kremówki, ubitej na sztywno
  • 150g ulubionego dżemu

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Tortowa Extra
Basia Mąka Tortowa Extra
Tort Czekoladowy

Sposób przygotowania:

Przygotować tortownicę, wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 C. Roztopić masło na małym ogniu w małym rondelku. W misce wymieszać cukier, olej, kakao, esencję z wanilii z roztopionym masłem. Dobrze wymieszać, aż będzie gładkie, a następnie dodać jajka. Dokładnie wymieszać, na koniec dodać do masy mleko i śmietanę. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia i dodać do ciasta. Ubijać aż będzie gładkie. Ciasto wylać do formy i przykryć folią aluminiową . Piec przez 30 minut, następnie usunąć folię i piec przez kolejne 20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie zrobić polewę. Wymieszać z kakao z cukrem pudrem w misce. Roztopić masło w rondelku na małym ogniu. Dokładnie wymieszać stopione masło i śmietanę z cukrem i kakao, aż polewa będzie gładka i puszysta. Ostudzone ciasto przekroić na pół w poziomie, tak by uzyskać dwa blaty. Posmarować blat dżemem a następnie ubitą śmietaną. Przykryć drugim blatem. Rozprowadzić na torcie polewę za pomocą łyżki. Podawać z ulubionymi owocami. 

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.