Przepisy Basi

Tarta owocowa

Składniki:

Kruchy spód
220 g mąka Basia Krupczatka
125 g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody
4 łyżki cukru pudru
Szczypta soli

Owocowa masa
1 czerwona galaretka
Szklanka porzeczek
Szklanka truskawek

1 łyżka cukru pudru do posypania

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Krupczatka
Basia Mąka Krupczatka
ThinkstockPhotos-480426424

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce minimum 30 minut. W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy masę:
Galaretkę owocową należy rozpuścić w 400 ml gorącej wody i pozostawić do przestygnięcia. Po chłodzeniu ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 3 mm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, formę do tarty (średnica ok. 25 cm). Ciasto powinno wystawać poza formę. Kolejnym krokiem jest wyłożenie owoców na spód oraz zawinięcie końca ciasta do środka. Tak przygotowaną tartę zapiekamy przez ok 30 minut w 190 stopniach Celsjusza. Po pieczeniu schładzamy, a następnie zalewamy galaretką i pozostawiamy do stężenia.

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.