Przepisy Basi

Tarta czekoladowa

Składniki:

Ciasto

  • 375g Mąki Basi Tortowej
  • 10g płatków migdałowych
  • 220g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • Skórka z ½ pomarańczy
  • ½ laski wanilii
  • 2 szczypty soli kuchennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g cukru pudru
  • 2 jajka

Nadzienie

  • 180ml śmietanki
  • 120ml mleka
  • 300g gorzkiej czekolady (70% kakao), posiekanej
  • 2 jajka, lekko roztrzepane

 

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Tortowa Extra
Basia Mąka Tortowa Extra
Tarta Czekoladowa

Sposób przygotowania:

Wymieszać rękami mąkę, migdały i masło. Dodać startą skórkę, nasiona wanilii, sól, proszek do pieczenia, cukier i całe jajka, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Na blacie wysypanym mąką rozwałkować ciasto do grubości 5 mm. Ciasto wyłożyć do formy. Rozgrzać piekarnik do 170ºC. Na ciasto wysypać nasiona fasoli. Włożyć do piekarnika i piec przez około 10 do 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować nadzienie czekoladowe. W rondlu, doprowadzić śmietanę i mleko do wrzenia, a następnie dodać posiekaną czekoladę. Powoli dodać jajka i wymieszać, aż będzie gładkie. Wylać nadzienie czekoladowe na ciasto. Piec w piekarniku w temperaturze 100 ° C przez 25 do 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika (nawet jeśli środek ciasta wydaje się niedopieczony), włożyć do lodówki na jedną godzinę. 

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.