Przepisy Basi

Tagliatelle z borowikami

Składniki:

Porcja dla dwóch osób:

  • 200 g Mąki Basia Poznańskiej, 
  • 2 jajka, 
  • szczypta soli morskiej do smaku,
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g borowików
  • 2 łyżki mascarpone lub śmietany
  • natka pietruszki

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Poznańska
Basia Mąka Poznańska
Tagliatelle

Sposób przygotowania:

Mieszamy mąkę, jajka, sól, w połowie wyrabiania ciasta dodajemy oliwę. Ciasto powinno być sprężyste, jeśli trzeba, w trakcie zagniatania dodajemy mąki. Gotowe ciasto odkładamy na 10-15 minut, zawinięte w folię spożywczą. Po tym czasie ciasto wałkujemy i kroimy na długie cienkie paski tagliatelle, lub używamy do tego maszynki - nakładki robota kuchennego. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Oczyszczone i umyte borowiki kroimy na kawałki i dusimy na maśle, na koniec doprawiamy śmietaną lub serem mascarpone, natką pietruszki, solą i pieprzem. 

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.