Przepisy Basi

Szarlotka z rabarbarem

Składniki:

Ciasto:
150 g mąki
50 g cukru pudru
100 g masła
1 jajo
20 g bułki tartej

Nadzienie:
250 g rabarbaru
250 g jabłek
200 g cukru

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Tortowa Extra
Basia Mąka Tortowa Extra
Szarlotka z rabarbarem

Sposób przygotowania:

Siekamy nożem masło na stolnicy, dodajemy cukier puder, mąkę i żółtko i zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut. Następnie wykładamy ciasto do formy, zostawiając wysokie brzegi i pieczemy na jasny kolor.
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki, zasypujemy połową cukru i wstawiamy do piekarnika na 10 minut (tak by odsączył się sok). Jabłka kroimy na plasterki, zasypujemy cukrem i podgrzewamy w rondelku. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Odsączony rabarbar i jabłka układamy na spodzie i zapiekamy w piekarniku przez kolejne 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika kroimy szarlotkę na kawałki i dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.