Przepisy Basi

Śniadaniowe bułeczki

Składniki:

  • 4, 5 szklanki Mąki Basi Poznańskiej
  • 2 opakowania suchych drożdży (8g) 
  • 1 szklanka mleka 
  • 3/4 szklanki wody 
  • Pół szklanki oleju 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • Pół łyżeczki soli

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Poznańska
Basia Mąka Poznańska
Śniadaniowe bułeczki

Sposób przygotowania:

Wymieszać 2 szklanki mąki i drożdże w dużej misce. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, wodę, olej, cukier i sól i podgrzać do temperatury letniej (może być w kuchence mikrofalowej). Podgrzane składniki dodać do mąki i wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrobić ciasto ręcznie dodając resztę mąki. Wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i lekko lepkie, a następnie włożyć ciasto do dużej natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i pozostawić na około 15 minut. Z ciasta ukształtować 12-15 małych kulek i ułożyć na natłuszczonej blasze na 45 minut (ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość). Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 12-15 minut, aż bułeczki będą złote. 

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.