Przepisy Basi

Sernik na orkiszu

Składniki:

Składniki na spód (do formy o średnicy 26 cm):
250 g mąki Basi z Orkiszu
1 żółtko
1/2 kostki miękkiego masła
Pół szklanki cukru
3 łyżki gęstego jogurtu

Składniki na masę serową:
250 g zmielonego 3 razy sera twarogowego
2 jajka
1 białko
Pół szklanki cukru
Skórka otarta z 1 cytryny
1/2 laski wanilii
Konfitura wiśniowa

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Maka z Orkiszu
Basia Maka z Orkiszu
ThinkstockPhotos-186945188

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy jednolite ciasto, które wykładamy na formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Ciasto pieczemy w temp. 200 C przez 20 minut.

Białka ubijamy osobno na sztywno. Żółtka ubijamy osobno z cukrem i wanilią na puszystą masę, po ubijaniu delikatnie łączymy z serem. Dokładnie mieszając, dodajemy do masy skórkę otartą z cytryny i ubite białka. Masę przekładamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 25 minut. Po upieczeniu na ciasto wykładamy obficie konfiturę.

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.