Przepisy Basi

Rolada truskawkowa

Składniki:

Biszkopt

200 g mąki Basi Tortowa Extra
50 g mąki ziemniaczanej
5 dużych jaj
150 g cukru
Szczypta soli

Krem truskawkowy

4 szklanki truskawek
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
1 galaretka truskawkowa
3 łyżki cukru

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Tortowa Extra
Basia Mąka Tortowa Extra
4

Sposób przygotowania:

Biszkopt

Jajka wyjmujemy z lodówki na dwie godziny przez przygotowaniem – gdy będą mieć temperaturę pokojową, oddzielamy żółtka od białek, a obie mąki mieszamy i przesiewamy.
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli – powstała piana musi być sztywna, nie może się przesuwać. Na koniec, nie przestając ubijać dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku.
Wyłączamy mikser, do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy na dużą, płaską blachę i pieczemy przez ok. 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do temperatury 160-180 stopni Celsjusza. Biszkopt studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Krem truskawkowy

Truskawki zmiksować z cukrem. Galaretkę sporządzić z połowy wody, jaka jest podana na opakowaniu, ostudzić , zmieszać z musem truskawkowym i wstawić do lodówki do delikatnego stężenia. Śmietankę kremówkę ubić na puszystą pianę i połączyć z delikatnie schłodzonym musem truskawkowym. Ciasto wysmarować musem, delikatnie zwinąć i wstawić do lodówki na dwie godziny.

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.