Przepisy Basi

Ptysie z kremem

Składniki:

  • 1 szklanka wrzącej wody 
  • ½ kostki masła 
  • 1 szklanka Mąki Basi Tortowej 
  • ½ łyżeczki soli 
  • 4 jajka 

Nadzienie

  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier puder do dekoracji

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Tortowa Extra
Basia Mąka Tortowa Extra
Ptysie

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia 1 szklankę wody. Następnie dodać masło i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę i sól. Mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zdjąć z ognia i dodać 1 jajko. Ubić mikserem. Odstawić na 5 minut. Dodać pozostałe jajka, po jednym na raz i ubijać po każdym dodaniu. Ciasto odstawić na 10 minut. Ciasto wykładać za pomocą rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Między ciastkami powinno być zachowane 2 cm przerwy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20-30 minut, na złoty kolor.Przygotować nadzienie: ubić kremówkę, jak będzie dobrze ubita dodać ser mascarpone. Na końcu ubijania posłodzić cukrem pudrem do smaku (około 4 łyżki). Ciastka ostudzić. Wykładać na jedną część ubitą śmietanę za pomocą rękawa cukierniczego, przykrywać drugą. Na końcu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.