Przepisy Basi

Piernik z kremem

Składniki:

1 kg Mąki Basi Tortowej
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
3 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 dag świeżych drożdży
37 dag miodu
3 łyżki śmietany 18%
1 opakowanie przyprawy do piernika
Na krem: 1 litr mleka, 9 łyżek kaszy manny, 6 łyżek cukru, 20 dag masła

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Tortowa Extra
Basia Mąka Tortowa Extra
Piernik przekładany kremem

Sposób przygotowania:

Mąkę z przyprawą i sodą przesiać. Do przesianej mąki dodawać po kolei olej, cukier, jajka, drożdże, miód, śmietanę. Po każdym dodaniu dokładnie mieszać do połączenia składników. Ciasto włożyć do szklanej lub ceramicznej misy, przykryć folią spożywczą. Pozostawić na noc w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Gotowe ciasto podzelić na 4 części. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i piec po kolei 4 równe blaty przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Przygotować krem. Mleko wlać do dużego rondelka i podgrzewac na średnim ogniu. Dodać kaszę i cukier, cały czas mieszając (bardzo uważnie, żeby nie przypalić!). Odstawić do ostudzenia. Do tak przygotowanego mleka dodac masło i utrzeć mikserem na puszystą masę.
Ostudzone blaty ciasta przełożyć kremem (można dodatkowo posmarować powidłami śliwkowymi). Dowolnie udekorować, u nas z czekoladową polewą. Smacznego!

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.