Przepisy Basi

Paszteciki z grzybami

Składniki:

  • 250 g Mąki Basi Poznańskiej
  • 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • 400 g grzybów leśnych (można zastąpić pieczarkami)
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • świeża natka pietruszki

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Poznańska
Basia Mąka Poznańska
Paszteciki

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Zrobić wgłębienie w mące. Włożyć masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami i połączyć składniki tak aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrobić. Gotowe owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować grzyby. Umyte grzyby zagotować w garnku. Odcedzić i pokroić w kostkę. Pokroić cebulę. Rozgrzać oliwę z oliwek na głębokiej patelni. Cebulę zeszklić na oliwie, a następnie dodać grzyby. Smażyć około 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki. Ciasto rozwałkować i pokroić w prostokąty, nadziać grzybami. Na blasze wyłożonej papierem ułożyć gotowe paszteciki. Piec w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach do uzyskania złotego koloru (około 20 minut). 

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.