Przepisy Basi

Pancakes z syropem klonowym

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 + ½ szklanki mleka lub maślanki
  • 1+ 1/3 szklanki Mąki Basi Wrocławskiej
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowy) + dodatkowo olej do smażenia

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Wrocławska
Basia Mąka Wrocławska
pancakes

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Ciasto musi być idealnie gładkie, bez grudek. Dodając mleko obserwuj konsystencję ciasta – nie powinno być tak rzadkie jak na tradycyjne naleśniki - ma przypominać gęstą śmietanę. Jeżeli uzyskasz taką konsystencję nie dodając całego mleka możesz go trochę zostawić. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Ważne jest aby nie przesadzić z jego ilością (przed smażeniem można odlać nadmiar). Ciasto, które odstawiłaś na czas nagrzania patelni smaży partiami formując małe placuszki.

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.