Przepisy Basi

Owocowy torcik

Składniki:

Biszkopt:

200 g mąki Basi Tortowa Extra
50 g mąki ziemniaczanej
5 dużych jaj
150 g cukru
Szczypta soli

 

Pianka:

400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 opakowanie galaretki cytrynowej

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Tortowa Extra
Basia Mąka Tortowa Extra
1

Sposób przygotowania:

Biszkopt

Jajka wyjmujemy z lodówki na dwie godziny przez przygotowaniem – gdy będą mieć temperaturę pokojową, oddzielamy żółtka od białek, a obie mąki mieszamy i przesiewamy.
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli – powstała piana musi być sztywna, nie może się przesuwać. Na koniec, nie przestając ubijać dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku.
Wyłączamy mikser, do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 30-45 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do temperatury 160-180 stopni Celsjusza. Biszkopt studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Pianka

Galaretkę rozrobić i pozostawić do delikatnego wystudzenia.
Mleko skondensowane przelać do miski oraz ubijać, aż stanie się puszyste, a następnie dodać delikatnie stężoną galaretkę i ponownie zmiksować. Gdy składniki się połączą , wyłożyć masę na biszkopt, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, a następnie udekorować dowolnymi owocami.

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.