Przepisy Basi

Orzeszki z bakaliową masą

Składniki:

Ciasto:
390 g mąki Basi Tortowej Extra
250 g miękkiego masła
2 jajka
Szczypta soli
Pół szklanki drobnego cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

 

Krem:
100 g miękkiego masła
Pół szklanki mleka 2%
1 ½ szklanki mleka w proszku
Pół szklanki cukru
Ekstrakt z laski wanilii
100 g bakalii (orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, daktyle, rodzynki itp.)

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Tortowa Extra
Basia Mąka Tortowa Extra
6

Sposób przygotowania:

Z powyższych składników należy zagnieść ciasto. Gdy będzie już odchodzić od palców, ciasto należy wstawić do lodówki na ok. 20 minut – ze schłodzonego ciasta będzie łatwiej formować kuleczki.
Ze schłodzonego ciasta należy odrywać niewielkie części i formować z nich kulki, a następnie zapiec je w specjalnej formie do zrumienienia.
Po upieczeniu jedną z połówek nadziewać kremem i przykrywać drugą połówką.

Zagotować mleko, masło cukier oraz ekstrakt z wanilii. Przestudzoną masę wymieszać ze sproszkowanym mlekiem. Wsypać drobno posiekane orzechy i gdy masa delikatnie stężeje, wypełniać nią ciasto.

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.