Przepisy Basi

Muffinki marchewkowe

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej Basia Extra Wypiek
2 i pół szklanki startej marchewki
200 ml mleka
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 ½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki kardamonu
Szczypta soli
¾ szklanki oleju roślinnego
3 duże jaja
Szklanka brązowego cukru
Łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem:
Szklanka moczonych przez kilka godzin orzechów nerkowca
1 łyżka oleju kokosowego
Ekstrakt z wanilii
Sok wyciśnięty z połowy cytryny
Mleko

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Extra Wypiek
Basia Mąka Extra Wypiek
5

Sposób przygotowania:

Przesiej do miski mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli oraz przyprawami. W osobnej misce wymieszaj jaja, olej, cukier, odsączoną marchewkę oraz ekstrakt z wanilii.
Następnie za pomocą drewnianej łyżki połącz ze sobą wszystkie składniki. Dokładnie wymieszaną masę przelej do papilotek wypełniając każdą z nich w 2/3. Wypełnione papilotki umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz przez ok. 25 minut.

Aby uzyskać krem zmiksuj orzechy nerkowca wraz z olejem kokosowym i sokiem z cytryny. Miksuj je ze sobą dodając mleko, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Uzyskany krem wstaw do lodówki.
Upieczone muffiny pozostaw do ostygnięcia. Gdy temperatura babeczek opadnie możesz nałożyć na nie schłodzony w lodówce krem. Smacznego!

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.