Przepisy Basi

Miękkie pierniczki

Składniki:

50 dag Mąki Basi Tortowej
2 łyżeczki sody
15 dag cukru
15 dag miodu
15 dag masła
2 żółtka
5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
3 łyżeczki przyprawy korzennej

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Tortowa Extra
Basia Mąka Tortowa Extra
Miękkie pierniczki

Sposób przygotowania:

W rondelku skarmelizować cukier – 10 dag cukru z ¼ szklanki wody rozpuścić na średnim ogniu. Do dużego naczynia przesiać mąkę z sodą, dodać masło i za pomocą noża posiekać ciasto. Gorący karmel zdjąć z ognia, dodać miód i wymieszać za pomocą trzepaczki. Odstawić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Do przestudzonej masy karmelowo-miodowej dodać przyprawę korzenną, utarte żółtka i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Dodać do przesianej mąki i ponownie posiekać za pomocą noża. Następnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części. Odstawić do lodówki na pół godziny – schłodzone lepiej się wałkuje. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Każdą część ciasta po kolei rozwałkować na odpowiednią dla siebie grubość, wyciąć ciasteczka, następnie wyjąć kolejną część ciasta. Czynność powtarzać aż wykorzystamy całe ciasto. Wycinać ulubione kształty. Uważać by na pierniczkach nie było mąki – inaczej będą twarde. Piec w nagrzanym piekarniku 7 - 10 minut. Najlepiej do nich zaglądać – mogą już po 5 minutach być upieczone. Dowolnie udekorować. Smacznego!

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.