Przepisy Basi

Mazurek z pomadą pralinową

Składniki:

300 g Basi Tortowej Extra
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 jajko
1 żółtko
150 g śmietany
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na pomadę:
200 g masła
250 g cukru pudru
4 żółtka
50 g kakao

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Tortowa Extra
Basia Mąka Tortowa Extra
Mazurek z pomadą pralinową

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagniatamy ciasto z taką ilością mąki, aby można je było rozwałkować na grubość 0,5 cm. Ciasto pieczemy na złoty kolor (około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowanie pomady: Masło ucieramy z cukrem w misce, kolejno dodajemy po jednym żółtku. Do gładkiej masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy ją nożem maczanym w ciepłej wodzie. Mazurek należy odstawić w chłodne miejsce, by masa stężała. Na koniec dekorujemy rodzynkami, płatkami migdałów i pralinkami. Smacznego!

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.