Przepisy Basi

Mazurek jogurtowy

Składniki:

Ciasto:
300 g Basi Extra Wypiek
150 g jogurtu naturalnego
200 g cukru
150 g oleju roślinnego
3 jajka
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy
1 słoiczek dżemu jabłkowego
Składniki na lukier:
½ cytryny
¾ szklanki cukru pudru

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Extra Wypiek
Basia Mąka Extra Wypiek
Mazurek jogurtowy

Sposób przygotowania:

Jogurt, olej, jajka i olejek waniliowy wlewamy do miski i mieszamy łyżką. Do drugiej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, cukier i dokładnie mieszamy. Składniki mokre wlewamy do mąki, mieszamy łyżką (nie mikserem), następnie wylewamy do prostokątnej formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40-50 minut. Po ostudzeniu kroimy ciasto na 2 lub 3 części i przekładamy dżemem jabłkowym (można użyć innego dżemu). Ciasto dekorujemy lukrem, który można przygotować dodając powoli cukier puder do wyciśniętego soku z cytryny.

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.