Przepisy Basi

Lniane ciasteczka

Składniki:

120 g masła
100 cukru muscovado
100 g lnu
275 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 duże jajko
Nasionka z 1 laski wanilii
1-2 łyżki mleka, tylko jeśli ciasto będzie zbyt suche, w zależności od chłonności mąki

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka z Pełnego Przemiału
Basia Mąka z Pełnego Przemiału
ciastka lniane

Sposób przygotowania:

Utrzyj masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodaj jajko i wymieszaj. Wsyp mąkę wymieszaną z wanilią, lnem, dodaj mleko i znów wymieszaj. (Jeśli ciasto będzie za suche, dodaj dodatkową łyżkę mleka). Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce przez 30 minut. Po 30 minutach wyjmij ciasto i rozwałkuj na grubość około 4 mm, podsypując lekko mąką. Foremką ze stempelkiem wycinaj i wyciskaj ciasteczka. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną). Przed samym pieczeniem warto schłodzić je w lodówce przez 10 - 15 minut. Piecz ciastka w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości. Gdy zarumienią się na brzegach, wystudź na kratce.

Przepis przygotowała Małgorzata Śmiechowicz, autorka bloga matczynefanaberie.pl

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.