Przepisy Basi

Listki karnawałowe

Składniki:

375g Mąki Basi Wrocławskiej
75g cukru pudru
50g masła
6 żółtek
100g kwaśnej śmietany
pół kieliszka rumu
pół kieliszka spirytusu
tłuszcz do smażenia,
cukier puder z wanilią do posypania

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Wrocławska
Basia Mąka Wrocławska
Listki Karnawałowe

Sposób przygotowania:

Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto, po czym dobrze wyrobić, przykryć i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkować, powycinać listki, naciąć w kilku miejscach brzegi, po czym wrzucać do rozgrzanego tłuszczu i smażyć na jasnozłoty kolor. Wyjąć, osączyć na ręczniku papierowym i obficie posypać cukrem pudrem z wanilią. Smacznego!

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.