Kulinaria

Aksamitne naleśniki

Wszystkie składniki bez oleju należy wymieszać łyżką dokładnie w misce. Aby ciasto na naleśniki było aksamitne i gładkie, nie należy używać miksera, tylko sitko. Ciasto przecedzamy, a pozostałe grudki przecieramy przez sito. Na koniec dodajemy olej i smażymy naleśniki na suchej patelni. Smacznego :-)

ThinkstockPhotos-488720282
więcej >

Cienkie gofry

Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek należy zmiksować na gładką masę. Po 15 minutach do masy należy dodać pianę z białek, ubitą na sztywno. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć bardzo cienkie, rumiane gofry lub gofry o standardowej długości przekroić wzdłuż.

Szpinak zagotować w osłodzonej jedną łyżeczką wodzie. Gotować ok. 20 min. czyli do czasu, kiedy szpinak wydzieli jak najwięcej soku i zabarwi wywar na zielono.
Po gotowaniu odcedzić. Następnie zielony płyn ponownie wstawić na palnik, zagotować z pozostałą ilością cukru i mlekiem. Redukować do czasu, aż masa będzie bardzo gęsta. Polać gofry masą. Smacznego!

ThinkstockPhotos-468443776
więcej >

Pierogi z kapustą i grzybami

Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na bok. Cebulę kroimy drobno i szklimy na maśle, dodajemy ugotowane wcześniej grzyby. Kapustę kroimy drobno i gotujemy razem z marchewką i pietruszką. Łączymy razem z grzybami, dodajemy do smaku przyprawy oraz namoczone wcześniej grzyby suszone, dusimy do miękkości. Studzimy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Podajemy gotowane lub smażone z dowolnymi dodatkami. 

pierogi
więcej >

Barszcz z uszkami

Buraki obrać ze skóry i pokroić w małe kawałki. Marchewkę i cebulę obrać i również pokroić. Wszystkie składniki zalać wodą i powoli gotować na średnim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Odstawić na noc. Następnego dnia powtórzyć - gotować na średnim ogniu nie doprowadzając do wrzenia, dodać przyprawy i odstawić.
Przygotować uszka. Grzyby namoczyć i ugotować. Następnie należy je odsączyć i drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć z grzybami, doprawić solą i pieprzem. Z mąki, oliwy i letniej wody zrobić ciasto o dosyć luźnej konsystencji. Następnie należy je cienko rozwałkować i wycinać za pomocą wąskiej szklanki. Na każde wycięte ciasto wyłożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Gotować w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Podawać z gorącym barszczem. Smacznego!

barszcz
więcej >

Śniadaniowe bułeczki

Wymieszać 2 szklanki mąki i drożdże w dużej misce. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, wodę, olej, cukier i sól i podgrzać do temperatury letniej (może być w kuchence mikrofalowej). Podgrzane składniki dodać do mąki i wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrobić ciasto ręcznie dodając resztę mąki. Wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i lekko lepkie, a następnie włożyć ciasto do dużej natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i pozostawić na około 15 minut. Z ciasta ukształtować 12-15 małych kulek i ułożyć na natłuszczonej blasze na 45 minut (ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość). Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 12-15 minut, aż bułeczki będą złote. 

Śniadaniowe bułeczki
więcej >

Tarta z grzybami

Wymieszać w dużej misce mąkę i sól. Pokrojone masło połączyć z mąką. Wyrabiać ręcznie. Dodać do masy wodę wyrabiać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić 45 minut w lodówce. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni, tak by uzyskać okrąg. Przenieść do dużej okrągłej wysmarowanej wcześniej formy. Przycisnąć tak by ściana ciasta kończyła się na dwa centymetry przed krawędzią formy. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. 

Nadzienie

Szklankę wody zagotować w garnku. Do wody włożyć suszone grzyby i zdjąć z ognia, odstawić na bok na 30 minut. Grubo posiekać świeże grzyby. Rozpuścić masło na dużej patelni i pozostawić na dużym ogniu. Dodać świeże i suszone grzyby. Doprawić solą i smażyć aż będą złote - około 10 minut. Dodać pokrojone szalotki i smażyć 2 minuty. Następnie wlać dwie łyżki wina i gotować około 3 minuty. Doprawić ulubionymi ziołami do smaku. Ostudzić. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Na ciasto rozłożyć ziarna fasoli i piec na złoty kolor przez 15 minut. Wyjąć ciasto, zdjąć fasolę i posypać ciasto 1/3 porcją sera. Nałożyć ostudzone grzyby. Ubić śmietanę, żółtka, jajko. Dodać do śmietany 1 łyżkę ulubionych ziół i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Wlać ubitą masę na grzyby. Wierzch posypać pozostałym serem. Piec około 30 minut. 

Tarta
więcej >

Paszteciki z grzybami

Zrobić wgłębienie w mące. Włożyć masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami i połączyć składniki tak aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrobić. Gotowe owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować grzyby. Umyte grzyby zagotować w garnku. Odcedzić i pokroić w kostkę. Pokroić cebulę. Rozgrzać oliwę z oliwek na głębokiej patelni. Cebulę zeszklić na oliwie, a następnie dodać grzyby. Smażyć około 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki. Ciasto rozwałkować i pokroić w prostokąty, nadziać grzybami. Na blasze wyłożonej papierem ułożyć gotowe paszteciki. Piec w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach do uzyskania złotego koloru (około 20 minut). 

Paszteciki
więcej >

Tagliatelle z borowikami

Mieszamy mąkę, jajka, sól, w połowie wyrabiania ciasta dodajemy oliwę. Ciasto powinno być sprężyste, jeśli trzeba, w trakcie zagniatania dodajemy mąki. Gotowe ciasto odkładamy na 10-15 minut, zawinięte w folię spożywczą. Po tym czasie ciasto wałkujemy i kroimy na długie cienkie paski tagliatelle, lub używamy do tego maszynki - nakładki robota kuchennego. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Oczyszczone i umyte borowiki kroimy na kawałki i dusimy na maśle, na koniec doprawiamy śmietaną lub serem mascarpone, natką pietruszki, solą i pieprzem. 

Tagliatelle
więcej >

Naleśniki - grzyby | szpinak

Ciasto smażyć na wolnym ogniu, z obu stron, na suchej patelni (nie potrzeba tłuszczu, olej jest w cieście). Usmażone odstawić w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika), żeby nie ostygły. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, dodać grzyby i smażyć na średnim ogniu mieszając przez około 10 minut. Dodać natkę pietruszki, tymianek, czosnek, sól i pieprz. Smażyć przez 1 minutę. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojony szpinak i dusić pod przykryciem około 2 minuty. Odkryć i dodać ser i poczekać aż się rozpuści. Nadziewać naleśniki i podawać na ciepło. 

naleśniki
więcej >

Puszyste jabłkowe placuszki

Wymieszaj mąkę i cukier w misce i zrób w środku wgłębienie. Ubij jajko i maślankę razem w osobnym naczyniu, a następnie dodaj do mąki z cukrem. Wymieszaj aż do całkowitego połączenia składników. Na końcu dodaj do masy przecier jabłkowy i delikatnie wymieszaj. Masę wykładać łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Smażyć placuszki na średnim ogniu od 2 do 3 minut aż na placuszku pojawią się małe pęcherzyki. Ostrożnie obrócić. Smażyć drugą stronę przez kolejne 2 minuty. Odłożyć na kratkę do ostygnięcia. Nałożyć kolejną porcję i tak aż do zużycia całego ciasta. Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami. Placuszki można usmażyć dzień wcześniej i przechowywać w pojemniku, w sam raz na szybkie śniadanie!

placuszki
więcej >

Chrupiące gofry

Rozgrzać gofrownicę na całą jej moc. Można pod nią rozłożyć papier do pieczenia (dzięki temu spływające ciasto będzie później łatwiej posprzątać). Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie razem wymieszać. Ubić dokładnie jajka. Dodać do nich cukier, mleko i olej. Następnie dodać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką aż do ich całkowitego połączenia. Ciasto nabierać chochlą (½ do ¾ szklanki) i rozprowadzać na całej powierzchni gofrownicy. Gofry piec około 3 do 3,5 minuty lub według instrukcji producenta. Gofry powinny być chrupiące i mieć złoty kolor. Spożywać od razu lub włożyć do wcześniej nagrzanego pieca, by ochronić przed wystygnięciem. Podawać z ulubionymi dodatkami np. dżemem, świeżymi owocami lub bita śmietaną. 

gofry
więcej >

Domowa tortilla

W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Dodać wodę i olej. Wyrobić na posypanym mąką blacie. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.Podzielić ciasto na osiem części. Każdą rozwałkować tak by otrzymać okrąg. Smażyć bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu po minutę z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

tortilla
więcej >

Pancakes z syropem klonowym

W misce wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Ciasto musi być idealnie gładkie, bez grudek. Dodając mleko obserwuj konsystencję ciasta – nie powinno być tak rzadkie jak na tradycyjne naleśniki - ma przypominać gęstą śmietanę. Jeżeli uzyskasz taką konsystencję nie dodając całego mleka możesz go trochę zostawić. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Ważne jest aby nie przesadzić z jego ilością (przed smażeniem można odlać nadmiar). Ciasto, które odstawiłaś na czas nagrzania patelni smaży partiami formując małe placuszki.

 

pancakes
więcej >
Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.