Przepisy Basi

Jajko niespodzianka

Składniki:

na wydmuszki:
6 jajek
olej słonecznikowy do natłuszczenia
litr wody
100 g soli

na ciasto:
140 g Mąki Basi Extra Wypiek
200 g gorzkiej czekolady
60 g miękkiego masła
2 jajka
pół szklanki cukru
szczypta soli
3 łyżki naturalnego kakao

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Extra Wypiek
Basia Mąka Extra Wypiek
jpg01

Sposób przygotowania:

Przygotowanie wydmuszek:
W skorupce każdego jajka, przy pomocy korkociągu, wykonujemy otworek o średnicy ok pół cm. Białko z żółtkiem mieszamy wykałaczką, aby, następnie, łatwiej wylać wartość skorupek do miseczki.
Następnie dokładnie opłukane skorupki moczymy 30 min. w solance, przygotowanej z 100 g soli i litra wody (solanka ma się dostać również do środka wydmuszki). Po 30 minutach dokładnie opłukujemy skorupki z solanki i suszymy na papierowym ręczniku. Po wyschnięciu każdą ze skorupek pokrywamy wewnątrz olejem.

Przygotowanie brownie:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy do czekolady, mieszamy. Mąkę łączymy z solą i kakao, dodajemy do płynnej masy, czynnie mieszając. Gdy uzyskamy gładkie ciasto, przekładamy je do worka cukierniczego, zakończonego okrągłą końcówką.
Wydmuszki układamy w formie na muffinki – muszą utrzymać pion więc dodatkowo obkłdadamy je dodatkowo folią aluminiową.
Do każdej skorupki wyciskamy dokładnie odmierzoną porcję ciasta, sięgającą do ¾ wysokości skorupki, ze względu na fakt, iż ciasto rośnie podczas pieczenia Tak przygotowane „jaja niespodzianki” pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.