Przepisy Basi

Jabłecznik

Składniki:

Ciasto

  • 200g Mąki Tortowej Basia
  • szczypta soli
  • 110g pokrojone w kostkę zimne masło 
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Nadzienie

  • 1,5 kg jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 110g cukru
  • 4 - 6 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu 
  • 25g masła
  • Mleko do glazury

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Tortowa Extra
Basia Mąka Tortowa Extra
jabłecznik

Sposób przygotowania:

Umieścić mąkę, zimne masło i sól do dużej, suchej miski. Rozcierać masło z mąką opuszkami palców, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą. Trzeba mieszać dosyć szybko, żeby ciasto pozostało zimne. Dodać do ciasta wodę i za pomocą zimnego noża mieszać aż wszystkie składniki połączą się razem. Jeśli ciasto będzie wydawało się zbyt suche, dodać więcej zimnej wody. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 220 ° C. Jabłka z sokiem z cytryny i z wodą dusić w dużym garnku, aż będą miękkie. Do gotowanych jabłek dodać cukier i cynamon. Zdjąć z ognia, dodać masło i pozostawić do ostygnięcia. Rozwałkować połowę ciasta. Wyłożyć nim formę do tortu, następnie rozprowadzić na nim ostudzone ugotowane jabłka. Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nim nadzienie. Niewielką ilością zimnej wody wysmarować brzegi ciasta i ścisnąć krawędzie (może być za pomocą widelca dla ładniejszej dekoracji). Na wierzchu placka pędzelkiem rozprowadzić mleko i piec w górnej części gorącego pieca przez 20 - 25 minut. Podawać na gorąco lub na zimno z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.