Przepisy Basi

Gofry z lodami

Składniki:

Ciasto na gofry:

2 szklanki Basi Wrocławskiej
2 szklanki mleka 2%
1/3 szklanki oleju
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

 

Lody śmietankowe:
2 jajka
300 ml rzadkiej i neutralnej w smaku śmietanki 30%
80 g cukru
1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody.

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Wrocławska
Basia Mąka Wrocławska
ThinkstockPhotos-177385543

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek należy zmiksować na gładką masę. Po 15 minutach do masy należy dodać pianę z białek, ubitą na sztywno. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć rumiane gofry.

Przygotowanie lodów (bez specjalnej maszynki, 700 ml)

Jajka sparzyć i oddzielić żółtka od białek. W jednym naczyniu należy ubić białka, stopniowo dodając połowę cukru. W drugim naczyniu należy utrzeć do białości żółtka z przegotowaną wodą i drugą połową cukru. W trzecim naczyniu natomiast należy ubić śmietankę.
Po dokładnym ubiciu wszystkich składników, należy połączyć zawartości trzech misek i dokładnie wymieszać. Masę zamrażać przez całą dobę.
Łączymy zawartość wszystkich misek i dokładnie mieszamy. Rozlewamy do pojemników – wyjdzie nam z tego ok. 600-700 ml lodów. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc.
Aby uzyskać wersję owocową lodów, do masy należy dodać soki owocowe lub drobno pokrojone owoce.

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.