Przepisy Basi

Drożdżówki z serem

Składniki:

Ciasto

  • 3 szklanki Mąki Basi Extra Wypiek
  • 150g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 4 jaja (2 całe i 2 żółtka)
  • pół łyżeczki soli
  • 30g drożdży
  • jajo do smarowania ciasta

Nadzienie

  • 2 szklanki twarogu 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 jajka 
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1 żółtko

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Extra Wypiek
Basia Mąka Extra Wypiek
Drożdżówki z serem

Sposób przygotowania:

Ciasto

Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem i solą żółtka, ubite na sztywną pianę białka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać lekko podgrzane masło i dalej wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na co najmniej pół godziny.

Nadzienie

Wymieszać wszystkie składniki za pomocą miksera. Z gotowego ciasta formować kule. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 20 - 30 minut do napuszenia. Za pomocą szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego 2 łyżki nadzienia. Gotowe drożdżówki posmarować jajem. Drożdżówki włożyć do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec przez 20 minut.

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.