Przepisy Basi

Ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto

 

  • 2 szklanki Mąki Basi z Pełnego Przemiału
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki maślanki
  • esencja z wanilii 
  • 2 szklanki startej marchwi
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 
  • Pół szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Krem twarogowy – wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera:

  • 350 g serka wiejskiego
  • 100 g masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • esencja z wanilii

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka z Pełnego Przemiału
Basia Mąka z Pełnego Przemiału
Ciasto marchewkowe

Sposób przygotowania:

Formę tortową wyłożyć papierem. Mąkę, sodę, sól i cynamon wymieszać razem. Jaja z cukrem, olejem, aromatem wanilinowym i maślanką ubić za pomocą miksera w osobnym naczyniu. Dodać mąkę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Na końcu dodać marchew, orzechy i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 170 ° C przez 25 do 30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Boki i wierzch ciasta posmarować kremem twarogowym (można nim również przełożyć ciasto). 

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.