Przepisy Basi

Chrupiące gofry

Składniki:

  • 1¾ szklanki Mąki Basi Wrocławskiej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ½ łyżeczki soli 
  • 1 łyżka cukru 
  • 3 jajka 
  • 1¾ szklanki mleka 
  • ½ szklanki oleju 
  • Kilka kropli aromatu wanilinowego (opcjonalnie)

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Wrocławska
Basia Mąka Wrocławska
gofry

Sposób przygotowania:

Rozgrzać gofrownicę na całą jej moc. Można pod nią rozłożyć papier do pieczenia (dzięki temu spływające ciasto będzie później łatwiej posprzątać). Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie razem wymieszać. Ubić dokładnie jajka. Dodać do nich cukier, mleko i olej. Następnie dodać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką aż do ich całkowitego połączenia. Ciasto nabierać chochlą (½ do ¾ szklanki) i rozprowadzać na całej powierzchni gofrownicy. Gofry piec około 3 do 3,5 minuty lub według instrukcji producenta. Gofry powinny być chrupiące i mieć złoty kolor. Spożywać od razu lub włożyć do wcześniej nagrzanego pieca, by ochronić przed wystygnięciem. Podawać z ulubionymi dodatkami np. dżemem, świeżymi owocami lub bita śmietaną. 

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.