Przepisy Basi

Bułki z ziarnami

Składniki:

  • 500 g Mąki Basi z Pełnego Przemiału
  • 350 ml wody
  • 1,5 łyżki miękkiego masła
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Dowolne dodatki: nasiona: goji, siemienia lnianego, słonecznika, dyni; żurawina. Około ½ szklanki.
  • Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka lub wody
  • Do posypania: sezam, ziarna słonecznika i dyni, płatki soli itp.

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka z Pełnego Przemiału
Basia Mąka z Pełnego Przemiału
Bułki z ziarnami

Sposób przygotowania:

Drożdże z łyżeczką cukru i odrobiną letniej wody odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy je do miski delikatnie posmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy około 12 średnich bułek. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut, by ponownie wyrosły. Każdą z nich smarujemy jajkiem i posypujemy dodatkami. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Bułki pieczemy około 20 minut. 

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.