Przepisy Basi

Barszcz z uszkami

Składniki:

NA BARSZCZ:
2,5 l wody
2kg buraków
2 kwaśne jabłka
2 marchewki
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka suszonych grzybów
sól
pieprz
cukier
ocet


NA USZKA:
500g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
2 szklanki Mąki Basi Poznańskiej
letnia woda
1 łyżka oliwy

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Poznańska
Basia Mąka Poznańska
barszcz

Sposób przygotowania:

Buraki obrać ze skóry i pokroić w małe kawałki. Marchewkę i cebulę obrać i również pokroić. Wszystkie składniki zalać wodą i powoli gotować na średnim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Odstawić na noc. Następnego dnia powtórzyć - gotować na średnim ogniu nie doprowadzając do wrzenia, dodać przyprawy i odstawić.
Przygotować uszka. Grzyby namoczyć i ugotować. Następnie należy je odsączyć i drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć z grzybami, doprawić solą i pieprzem. Z mąki, oliwy i letniej wody zrobić ciasto o dosyć luźnej konsystencji. Następnie należy je cienko rozwałkować i wycinać za pomocą wąskiej szklanki. Na każde wycięte ciasto wyłożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Gotować w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Podawać z gorącym barszczem. Smacznego!

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.