Przepisy Basi

Bananowy chleb

Składniki:

  • 1,5 szklanki (225g) mąki Basi z pełnego przemiału
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • pół szklanki (110g) cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki (80 ml) oleju słonecznikowego
  • kilka kropel aromatu wanilinowego
  • 4 dojrzałe banany
  • 65g orzechów posiekanych orzechów włoskich

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka z Pełnego Przemiału
Basia Mąka z Pełnego Przemiału
Chleb bananowy

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Przygotować formę keksową – wysmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. Następnie przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier z 1 łyżeczką soli i wymieszać w dużej misce. W osobnym naczyniu wymieszać jajka, olej i aromat wanilinowy. Dodać do suchych składników wymieszane jajka, pokrojone banany, orzechy i mieszać aż się delikatnie połączą. Z ciasta ukształtować bochenek. Włożyć ciasto do formy i piec przez 50 minut lub do momentu uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu pozostawić w formie na 10 minut, a następnie wyjąć i grubo pokroić. Najlepiej smakuje podawane na ciepło, posmarowane masłem i polane miodem. 

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.