Przepisy Basi

Babka drożdżowa z rodzynkami

Składniki:

1,4 kg Basi Extra Wypiek
200 g cukru
Kostka roztopionego masła (ok. 1 szklanka)
10 całych jaj
10 żółtek
1 l mleka
60 g drożdży
100 g rodzynków
Ekstrakt z wanilii
Starta skórka z jednej cytryny

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Mąka Extra Wypiek
Basia Mąka Extra Wypiek
Babka drożdżowa

Sposób przygotowania:

Jaja oraz żółtka rozkłócić z letnim mlekiem, cukrem i drożdżami roztartymi z łyżką cukru. Rozczyn wlać do mąki, wyrobić ciasto, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po 15 minutach dodać sklarowane letnie masło, ekstrakt waniliowy, rodzynki i ponownie wyrobić ciasto, które następnie należy pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
Po tym czasie wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem formy (1 forma 2 kg lub dwie standardowe formy 0,8-1 kg). Ciasto powinno wypełniać formę do połowy jej wysokości, nakryć ściereczką. Gdy ciasto podrośnie do 2/3 wysokości formy – wstawić do dobrze i równomiernie nagrzanego piekarnika (190 stopni C). Ciasto piec godzinę. Po upieczeniu należy się z nim obchodzić bardzo ostrożnie, ponieważ wstrząśnięte bardzo łatwo opada.

Smacznego!

Powrót do listy przepisów

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Wyłączenie obsługi plików cookies jest możliwe poprzez zmianę konfiguracji przeglądarki internetowej. Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.